Fysiotherapie bij Osteoporose

Revalidatie bij Osteoporose

Afspraak maken

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Osteoporose is in feite het proces van achteruitgang van de kwaliteit van je botstructuur. Het ontstaat door een te snelle afbraak of een vertraagde opbouw van bot. Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken. Met de juiste behandeling kan de botdichtheid zich (gedeeltelijk) herstellen en de kans op breuken verkleind worden.

Bewegen heeft dus een gunstig effect op de klachten. Maar veel mensen met osteoporose zijn juist geneigd minder te bewegen. Pijn en angst om te vallen kunnen hierbij een rol spelen. Je evenwichtsgevoel kan afnemen waardoor je een groter risico loopt om te vallen en een bot te breken.

Behandeling van osteoporose door de fysiotherapeut helpt je om beter te bewegen, de botten te versterken en de kans op vallen kleiner te maken. De behandeling bestaat meestal uit oefeningen om spierkracht en balans te verbeteren. Als je toch gevallen bent, helpt fysiotherapie ook bij het herstel na botbreuken.

Fysiotherapeuten behandelen regelmatig patiƫnten die een grotere kans hebben om osteoporose te krijgen. Zij zijn alert op de mogelijke risicofactoren voor osteoporose en kunnen je naar de huisarts verwijzen. De diagnose kan echter alleen gesteld worden door middel van een DEXA-meting.

privacyverklaring website door aandachttrekkers